Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2.06.2010, 18:00, Αμφιθέατρο ΜΜΣΤ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

O Ορέστης Πάγκαλος, υπ. διδάκτορας Α.Π.Θ., θα μιλήσει για «Το Γκράφιτι από το δρόμο στο μουσείο και πίσω» στο πλαίσιο των μαθημάτων για τον Πολιτισμό του 20ου αιώνα.

Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

«ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ» του Fabrice Melquiot στο ΜΜΣΤ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ στο ΜΜΣΤ παρουσιάζει

«ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ»
του Fabrice Melquiot

Το Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου", στο πλαίσιο του θεατρικού άξονα "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ", παρουσιάζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το έργο του πολυβραβευμένου γάλλου συγγραφέα Φαμπρίς Μελκιό "ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ", γραμμένο μόλις το 2001, σε μετάφραση Πέτρου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου.
Για ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 στις 21:00.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Έχω την αίσθηση ότι όταν μιλάμε για μονόλογο έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα ενός ηθοποιού που τον έχουν εγκαταλείψει οι άλλοι πάνω στη σκηνή. Στη δική μου περίπτωση ο ηθοποιός, μέσω του λόγου, χτίζει τις ζωές όσων λείπουν. Επαναφέρει διαρκώς όλους τους άλλους στη σκηνή, ενώ δεν ξεχνά ότι συνομιλεί με κάποιους» (Φ. Μελκιό).

Η Λιάν, η ηρωίδα του έργου, ηθελημένα αποκλεισμένη και απομονωμένη μέσα στο σπίτι της, βιώνει την απώλεια του μαύρου εραστή της που «χάθηκε, ένα βράδυ εκεί που δεν το περίμενε». Και αυτό συμβαίνει ενώ γύρω της, πολύ κοντά της, μαίνεται άλλος ένας παράλογος πόλεμος. Μέσα στην απομόνωση της, η Λιάν ονειρεύεται, παραληρεί, ακροβατεί, αντιδρά, εξεγείρεται, απευθύνεται στον κόσμο, τον αγνοεί, τον παρατηρεί, τον εξερευνά, τον αποποιείται.
Οι άνθρωποι για τη Λιάν αλλάζουν πρόσωπα. Άλλοτε σε έναν από αυτούς αναγνωρίζει τον αγαπημένο της, άλλοτε τους συνανθρώπους της που τους ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια, άλλοτε τον ίδιο τον πόλεμο που την κατατρέχει και άλλοτε τα όρια της φυλακής της, τους γυμνούς τοίχους του σπιτιού της.
Η Λιάν ανάμεσα στο μαύρο και το λευκό. Μια τίγρη που κολυμπάει στο ουράνιο τόξο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Σκηνικός χώρος: Μαρίνα Γκούμλα
Μουσική: Μαρία Γεωργελή
Κίνηση: Ευανθία Σωφρονίδου
Φωτισμοί - Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Αβραμάκη
Ερμηνεύει η Μαρίνα Γκούμλα


«ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ» του Fabrice Melquiot
στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
(κάτω είσοδος ΔΕΘ, έναντι ΧΑΝΘ)
Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 στις 21:00
Είσοδος: 15€, 10€ (φοιτητικό)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 229249
Περιορισμένος αριθμός θέσεων


Χορηγοί
Υπουργείο Πολιτισμού
University Studio Press
Κακιούσης – ψηφιακές εκτυπώσεις

Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΡΤ3
9,58FM
www.provoleas.gr
www.go-out.gr
Περιοδικό biscotto

ΤΟ Θ.Τ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ» ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΜΜΣΤ με "Πισίνα" αλλά όχι νερό... Η θεατρική παράσταση“The pool (no water)- Πισίνα-όχι νερό” για 3 ημέρες στο ΜΜΣΤ...

Η θεατρική παράσταση “The pool (no water)- Πισίνα-όχι νερό” του αιρετικού Βρετανού συγγραφέα Μαρκ Ρέιβενχιλ παρουσιάζεται από τον θεατρικό οργανισμό «Πρώτες Ύλες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 17 μέχρι και τις 19 Απριλίου 2010.

Πρόκειται για ένα από τα πρόσφατα έργα του Μαρκ Ρέιβενχιλ, που γράφτηκε το 2006 ως απόσταγμα της συνεργασίας του με τη βρετανική θεατρική ομάδα “Frantic Assembly”, πρωτοπόρα στο λεγόμενο “physical theatre”. Το έργο εμπνευσμένο από αληθινό γεγονός, εκφράζει και στηλιτεύει ταυτόχρονα την καλλιτεχνική αντιπαλότητα, τη ζήλια και τα κρυμμένα συναισθήματα που εξωτερικεύονται την κατάλληλη στιγμή. Μια εξωφρενική ιστορία ζήλιας και κυνικής εκμετάλλευσης που μεταφέρεται στο θεατή με μια αξιοθαύμαστη φυσικότητα...

Η υπόθεση του έργου ξεκινά όταν μια διάσημη καλλιτέχνιδα καλεί τους παλιούς της φίλους στο καινούργιο πολυτελές σπίτι της για ένα πάρτι στην πισίνα του σπιτιού της. Η γιορτή θα καταλήξει σε τραγωδία, όταν η οικοδέσποινα παθαίνει ένα τρομακτικό ατύχημα. Καθώς το θύμα βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο ένα σχεδόν αδιανόητο σχέδιο αρχίζει να καταστρώνεται. Θα μπορούσε το σωματικό μαρτύριο να αποτελέσει την πρώτη ύλη της επόμενης καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Είναι αυτή η μοναδική τους ευκαιρία να ξεχωρίσουν! Το γκρουπ θα παθιαστεί με το νέο του καλλιτεχνικό σχέδιο, μέχρι που τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους και προς μεγάλη έκπληξη όλων, η ασθενής ανακτά τις αισθήσεις της...

O θεατρικός συγγραφέας Μαρκ Ρέιβενχιλ σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αγγλική φιλολογία και θέατρο και εργάστηκε για το Soho Poly στο Λονδίνο. Το πρώτο του έργο, ένας διάλογος διάρκειας δέκα λεπτών με τίτλο «Fist», ανέβηκε στο «London Finborough pub theatre venue» και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου πια έργου «Shopping and Fucking» από τους Out of Joint Theatre Company, που ανέβηκε στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο του 1996.

Διάφορα ακόμη έργα του, μεταξύ των οποίων τα: «Faust is Dead», «Mother Clap's Molly House», «Totally Over You», «The cut», «The Product», «Citizenship», «Pool(no water») και «Over There» έχουν εκδοθεί ή ανέβει στην σκηνή σε εθνικές περιοδείες, χαρίζοντας του βραβεία και διακρίσεις.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας

Παίζουν: Χρήστος Λύγκας, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Μαρία Χατζηιωαννίδου

Σκηνογραφία –κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Video art: Βάνα Κωσταγιόλα

Info:

17-19 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη-Αμφιθέατρο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Είσοδος: 15€ & 10€ (φοιτητικό)

Διεύθυνση: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ- HELEXPO ). Τηλ. επικοινωνίας: 2310 240-002, 2310 281212