Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

17 + 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
17 + 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΤΕΧΝΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Tα Μαθήματα, αυξημένα σε αριθμό φέτος, θα γίνονται Τετάρτες, ώρα 19:00 – 21:00
Έναρξη Μαθημάτων: ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11/2010 και ώρα 19:00

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά Μαθήματα για τον Πολιτισμό. Φέτος, η θεματική θα επικεντρωθεί στις τέχνες, τα γράμματα και την αρχιτεκτονική της νεότερης Ελλάδας ως και το Mεσοπόλεμο (1830-1940).

Με τα Μαθήματα 2008-2009, επιχειρήθηκε να διαγραφεί το πολύπλοκο φαινόμενο του «Μοντερνισμού» που διέρρηξε τις παλιές βεβαιότητες και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει και το σημερινό σύστημα αξιών. Η κατανόησή του κρίθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέγγιση των σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων που προβάλλονται σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. «Ο Μοντερνισμός» σε εκείνο το πρόγραμμα ερευνήθηκε σε όλους τους τομείς της τέχνης, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική του εκδοχή.

Το 2009-2010 με τις «Ιστορικές Πρωτοπορίες και τη Μοντέρνα Τέχνη» εξετάστηκε η κοινωνικοπολιτική σημασία της ευρωπαϊκής τέχνης στη συλλογική στρατευμένη ή στην υποκειμενική καταγγελτική της μορφή καθώς και η ανατρεπτική της δύναμη στην κυρίαρχη ευαισθησία του 20ου αιώνα. Έτσι, η εμπεριστατωμένη ανάλυση των κινημάτων της ευρωπαϊκής τέχνης στα περσινά μαθήματα αφενός και η παρουσίαση της νεοελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στα φετινά αφετέρου, ακολουθούν το σχήμα Ευρώπη / Ελλάδα της διάταξης των Μαθημάτων για το Μοντερνισμό (2008-2009).
Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιασμού, τα Μαθήματα φέτος, στοχεύουν στο να αναδειχθεί η νεοελληνική καλλιτεχνική δημιουργία στην ιστορική της διάσταση και να ανιχνευτούν στο παρελθόν μας, σπέρματα της σύγχρονης πολιτισμικής μας συνθήκης.
Η «αναζήτηση ταυτότητας» του νεοέλληνα εξακολουθεί να υφίσταται ως διακύβευμα. Η ενασχόληση, κατά συνέπεια, με το πρόσφατο καλλιτεχνικό μας παρελθόν, το οποίο δυνάμει εμπεριέχεται στο παρόν μας, λειτουργεί και ως αναζήτηση της συλλογικής μας αυτογνωσίας.

Χρονική περίοδος εγγραφών:
Έως 14/11/2010
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δίδακτρα: 220 Ευρώ για τους φίλους
200 Ευρώ για τα μέλη
60 Ευρώ για δημοσιογράφους, φοιτητές και σπουδαστές
Καταβάλλονται μαζί με τη δήλωση συμμετοχής:
Α) ιδιοχείρως στο Μ.Μ.Σ.Τ στην κ. Πετρίδου Ευτυχία
Β) με κατάθεση στον ειδικό λογαριασμό EUR 5202-044725-703 και IBAN GR9201722020005202044725703 της Τράπεζας Πειραιώς, με την αιτιολογία «για τα μαθήματα τέχνης στο Μ.Μ.Σ.Τ». Παρακαλούμε να αναγράφετε το όνομά σας στο καταθετήριο και να το προσκομίσετε κατά την εγγραφή σας.

Υπεύθυνη οργάνωσης και σχεδιασμού: κ. Έλζα Γυιόκα, Αντιπρόεδρος ΜΚΣΤ
Τ:. 2310 226155, E:yokas@otenet.gr
Επιστημονικός σύμβουλος:
Ματούλα Σκαλτσά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης & Μουσειολογίας, ΑΠΘ – Μέλος του Δ.Σ. του ΜΜΣΤ


Για περισσότερες πληροφορίες :
Μάρω Ψύρρα, Τ: 2310 240002 , 2310 281212 , Τ + F: 2310 281567, E: mmcart5@mmca.org.gr
Για τις δηλώσεις συμμετοχής και την καταβολή των διδάκτρων πληροφορίες:
Ευτυχία Πετρίδου, Τ: 2310 240002 , 2310 281212 , Τ + F: 2310 281567, E: mmcart3@mmca.org.gr

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΙΟΥΔΙΘ: θεατρική παράσταση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΜΣΤ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΟΥΔΙΘ
του Χάουαρντ Μπάρκερ
(μετάφραση: Έλση Σακελλαρίδου)

Για έξι (6) μόνο παραστάσεις 3-8 Νοεμβρίου 2010 στο ΜΜΣΤ
Πρεμιέρα: Τετάρτη 3/11/2010, ώρα 21:00
.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου χορού και άλλων τεχνών DameΒlanche, που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από το 1998, παρουσιάζει την παράσταση Ιουδίθ- αποχωρισμός από το σώμα του Howard Barker σε μετάφραση Έλσης Σακελλαρίδου και σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το Δεκέμβρη του 2009 στο Project Space Skouze 3. Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα, συνεχίζει την πορεία του στη Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το έργο καθιστά επίκαιρο το ιδεολόγημα της «πίστης»/ πράξης που αποσυντίθεται. Οι ηθοποιοί (ρόλοι) εναλλάσσονται συνεχώς έτσι ώστε το ζητούμενο να μην είναι η ταύτιση, δίνοντας έμφαση σε μια άλλη θεατρικότητα που είναι μέρος της έρευνας μας. Τη διάλυση του χώρου και του χρόνου θα διεγείρουν οθόνες (οπτικοακουστικό υλικό) σε μια διάθεση μετάβασης από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Τίθεται πάντα το ερώτημα και την ίδια στιγμή αμφισβητείται το ιδεολόγημα ενός έθνους, ενός κατακερματισμένου λαού σε μια κοινωνία παγκοσμιοποίησης όπου αμφισβητούνται τα πάντα.

Μετάφραση: Έλση Σακελλαρίδου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Δραματουργική επεξεργασία: Χρύσα Καψούλη, Αλέξανδρος Μιστριώτης
Εικαστική Εγκατάσταση - Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Video Εγκατάσταση: Αλέξανδρος Μυστριώτης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Ολοφέρνης- Ασσύριος στρατηγός: Απόστολος Φράγκος
Υπηρέτρια- Μία Ιδεολόγος: Michele Valley
Ιουδίθ- Ισραηλίτισσα χήρα: Χρύσα Καψούλη

Θεατρολόγοι- Βοηθοί σκηνοθέτη: Μελίνα Μαρκάκη, Ζωή Ε. Μαντά
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Σούμπερτ

Παραγωγή: DameBlanche
Η DameBlanche επιχορηγείται από το ΕΚΕΘΕΧ για την περίοδο 2009- 2010.

Λίγα λόγια για την Ιουδίθ
Πρόκειται για τη γνωστή βιβλική ιστορία της Ιουδίθ και του Ολοφέρνη που αναφέρεται στα Απόκρυφα και που έχει αποτελέσει αγαπημένο θέμα αναπαράστασης στην ιστορία της δυτικής ζωγραφικής.
Ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι εμπνεύσθηκε για να γράψει το έργο του από τον σχετικό πίνακα της Ιταλίδας αναγεννησιακής ζωγράφου Αρτεμισίας Τζεντιλένσκι, στη ζωή της οποίας στήριξε και ένα προηγούμενο θεατρικό του έργο ι Σκηνές από μιαν εκτέλεση (έργο που σκηνοθέτησε για την ελληνική σκηνή ο Κων/νος Αρβανιτάκης). Η αντίφαση που απεικονίζεται στον πίνακα της Τζεντιλένσκι ανάμεσα στην απαράμιλλη ομορφιά της Ιουδίθ και στην αγριότητα της σκηνής της δολοφονίας του Ολοφέρνη οδήγησαν τον Μπάρκερ να συνθέσει ένα έργο όπου το προσωπικό ερωτικό στοιχείο και ο πόθος της ηδονής συμπλέκονται με την επιτακτική πολιτική πράξη της εξουδετέρωσης του άσπονδου εχθρού.

Στο έργο του Μπάρκερ ο Ολοφέρνης μετατρέπεται σε φιλόσοφο του θανάτου και η Ιουδίθ προτάσσει την προσωπική ερωτική της επιθυμία στην πολιτική της αποστολή, δημιουργώντας μια κατάσταση λυρισμού, πάθους, έντασης και προσμονής. Η αβεβαιότητα και η ένταση της προσμονής ανάμεσα στο ερωτικό ζευγάρι ενισχύονται και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή από τον Μπάρκερ ενός τρίτου προσώπου, μιας υπηρέτριας που συνοδεύει την Ιουδίθ στη φονική της αποστολή.
Η υπηρέτρια παίζει με απόλυτη μαεστρία τον υποκριτικό ρόλο μιας ζενικής δούλας, ενώ πότε ύπουλα πότε στα ίσια ωθεί την Ιουδίθ στην πράξη της εκτέλεσης. Πρόκειται για ένα τρίγωνο εξουσίας που παίζει το ανελέητο παιχνίδι του επί σκηνής μέχρι που η καταλυτική μορφή της υπηρέτριας/ υποβολέα οδηγεί την Ιουδίθ, χαμένη στην ερωτική της σαγήνη, στην εκτέλεση της μοιραίας πράξης.
Στη συνέχεια η Εβραία ηρωίδα εξακολουθεί να ανθίσταται στη μεταμόρφωση της σε πολιτικό σύμβολο της πατρίδας της και προσπαθεί να συνευρεθεί ερωτικά με το αποκεφαλισμένο, κατατροπωμένο σώμα του εχθρού. Με την αποτυχία της συμβολικής αυτής πράξης η Ιουδίθ αντιλαμβάνεται τις πολιτικές συνέπειες της φονικής πράξης της και θρηνεί στην έξοδο της την αλλοτρίωση του σώματος της και της προσωπικής της επιθυμίας από την πολιτική βούληση του κράτους του Ισραήλ.

Παράλληλες εκδηλώσεις
1) Συνομιλώντας με τον Barker
Μετά την πρεμιέρα, θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Συνομιλώντας με το Μπάρκερ».

Ομιλητές: Έλση Σακελλαρίδου, καθηγήτρια ιστορίας και θεωρίας του θεάτρου ΑΠΘ, μεταφράστρια του έργου.
Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας.
Xρύσα Καψούλη, σκηνοθέτης- ηθοποιός.

2) Έκθεση στο χώρο
Το εικαστικό περιβάλλον ανασυνθέτει τα ίχνη της παράστασης αντλώντας τα δραματουργικά στοιχεία του έργου, έχοντας αναφορές και στους ίδιους τους ερμηνευτές, με την εγκατάσταση του Αντώνη Βολανάκη και την video εγκατάσταση του Αλέξανδρου Μιστριώτη.
Ο χώρος της παράστασης θα είναι επισκέψιμος ώρες και ημέρες λειτουργίας του μουσείου.

Χορηγός της παράστασης: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης


INFO:
Ημερομηνίες: 3-8 Νοεμβρίου 2010
Πρεμιέρα: Τετάρτη 3/11/2010, ώρα 21:00. Θα ακολουθήσει ομιλία.
Πέμπτη 4/11/2010, ώρα 21:00
Παρασκευή 5/11/2010, 19:30 & 21:30 (δύο παραστάσεις)
Σάββατο 6/11/2010, 21:00
Δευτέρα 8/11/2010, 21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ 15 ευρώ και 10 ευρώ
Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154 -εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)
Διάρκεια της παράστασης: 75 λεπτά

Για πληροφορίες-κρατήσεις παρακαλούμε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:2310 240002, 2310240403, 2310 251928 και 6977426273.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

IMPRINT: Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 22/10/2010, ώρα 20:30

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
IMPRINT
ΔΙΕΘΝΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ, ΤΥΠΩΜΑΤΑ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΤΗ
Διάρκεια Έκθεσης: 22.10.2010-28.11.2010

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, HELEXPO, Δ.Ε.Θ.
Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου
Επιστημονικός σύμβουλος: Ντένης Ζαχαρόπουλος


Το σουρεαλιστικό πρόταγμα διατηρεί στα μάτια σας τη δυναμική του; Η άρση της αντίθεσης ανάμεσα σε αφαίρεση και παραστατικότητα ή σε παραστατικό και μη έχει εμπεδωθεί; Οι παλιότερες διακρίσεις ανάμεσα σε υψηλή και χαμηλή τέχνη έχουν οριστικά χαθεί; Η αφαίρεση ανακαλεί τα σήματα ελευθερίας που ανακαλούσε; Τα καλλιτεχνικά βιβλία διεκδικούν θέση μέσα σε μια μεγάλη «εικαστική βιβλιοθήκη»; Έχει σημάνει οριστικά το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από παγκόσμιους πολέμους και την επιδίωξη της πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας; Η εμπειρία του χώρου στα έργα βιώνεται ξανά ή είναι ένα ήδη «παλιό» δεδομένο που επικάθεται στην ήδη εξελιγμένη μας αντίληψη του εικονικού χώρου; Το πολιτικό υπόβαθρο της κάθε είδους καλλιτεχνικής διαμάχης εξαφανίστηκε σε όφελος ενός κοσμοπολίτικου εκλεκτισμού;
Η προσωπική σας διαδρομή ανάμεσα σε περισσότερα από 300 έργα και τα ερωτήματα, μπρος-πίσω και τούμπαλιν, θα είναι η μεγάλη επιτυχία της έκθεσης, στην οποία συμμετέχετε, χωρίς πάντα να το ξέρετε κι αυτός είναι ο τρόπος να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Ένα πλούσιο και σπάνιο υλικό από την ιδιωτική συλλογή Κητή αναδιοργανώνεται στους χώρους του ΜΜΣΤ, προτείνοντας μια «ανάγνωσή» του εκ νέου από μέρους του θεατή, ανάγνωση που τέμνεται από -αλλά και υπερβαίνει- τη συμβατικά καταγεγραμμένη ιστορία της τέχνης μέσα από τη διαδοχή των καλλιτεχνικών κινημάτων, ρευμάτων και τάσεων. Τα έργα εκτίθενται ξανά σήμερα στο θεατή, ξαναθέτουν ερωτηματικά γύρω από τη δημιουργία τους, αλλά και τη σημερινή ύπαρξή τους, και μετατρέπουν το ίδιο το μουσείο σε εργαστήριο εικόνων και ιδεών και καλλιτεχνική βιβλιοθήκη.

Xορηγοί Μουσείου: Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π.
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», HELEXPO-ΔΕΘ, ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ,
Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη ΕΠΕ / karavias associates art/Lloyd’s
Coverholder, ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Ξενοδοχείο Βεργίνα.
Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ 3

Eπικοινωνία:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
http://www.mmca.org.gr/ / www.mmcart.blogspot.com
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο: 10.00-18.00 / Τετάρτη : 10.00-22.00, Παρασκευή : 10.00-19.00 / Κυριακή : 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Ξεναγήσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά από συνεννόηση

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Συμπόσιο και παράσταση στο ΜΜΣΤ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Όπως σας Αρέσει του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ

από τη θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν

Συμπόσιο για το έργο και τον Σαίξπηρ πριν από την παράσταση



Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
19:00- 20:30: Συμπόσιο με θέμα «Ερωτισμός και παρενδυσία στο έργο του Σαίξπηρ»
21:00 : Θεατρική Παράσταση «Όπως σας αρέσει»

Μετά την πρώτη της παράσταση «Στη Σωφρονιστική Αποικία» του Φ. Κάφκα, η ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνα της με το έργο «Όπως σας Αρέσει» του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ. Αυτή τη φορά ερευνώνται οι πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης της ερωτικής επιθυμίας και παρόρμησης, μέσα από τη διερώτηση περί φθαρτότητας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η παράσταση «Όπως σας Αρέσει» του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ (ελεύθερη διασκευή), σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, με τους Ελεάνα Γεωργούλη, Ρόζα Προδρόμου, Αντιγόνη Ρήγα και Μιλτιάδη Φιορέντζη θα παιχθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 21.00.

Υπόθεση του έργου

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του «Όπως σας Αρέσει» εκτυλίσσεται στο δάσος του Άρντεν. Εκεί καταφεύγουν ο Ορλάντο, κυνηγημένος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, η εξορισμένη από τον θείο της Ροζαλίντα μαζί με την αγαπημένη ξαδέλφη της Σήλια και τον τρελό της Αυλής, τον Φιλοσοφικόλιθο. Ο έρωτας της Ροζαλίντα με τον Ορλάντο, η μεταμόρφωση της πρώτης σε αγόρι για να επιβιώσει μέσα στο δάσος, αλλά και η απομυθοποίηση όλου του φάσματος της ερωτικής επιθυμίας των δύο νέων από τον Φιλοσοφικόλιθο, δημιουργούν ένα πλέγμα έρωτα και τρέλας, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν…

Συμπόσιο σε συνδυασμό με το έργο θα δοθεί στον ίδιο χώρο πριν από την παράσταση, ώρα 19:00-20:30.

Ομιλητές:

Τίνα Κροντήρη, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ με κύρια ερευνητική δραστηριότητα στο Θέατρο της Αναγέννησης.

Dr. Luke Prodromou, Καθηγητής αγγλικών και συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων

Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης ομάδας Σημείο Μηδέν

Στο συμπόσιο η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τιμή εισιτηρίου για τη θεατρική παράσταση: γενική είσοδος 12ευρώ (ατέλειες δεκτές)

Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση: 2310 240002